kEwInDuAnKu~

malam ni sangat sunyi..cam x de orang kat kolej..maybe ramai yg balik bukak pose kat umah..tpi saye????erm..umah saye jauh..mcm mne saye nk balik bukak pose kat umah..dulu2 kalo bukak pose kat umah mesti dapat makan best2..umi mesti mask lauk yang saye suke..takpon kalau tak sempat abah akan carikan jugak kepak ayam and air soya untuk saye..sebab abah tau saye suke kepak ayam..kat cni???saye asek makan benda same..dengan rase makanan tak seperti yang saye harapkan.tpi saye bersyukur jugak coz tak kebuluran..saye windukan murtabak, kuih akok, onde2..erm..saye sangat windu..nasi kerabu..bile tibe bulan ramadhan..pasti umi tak lupe untuk sediakan nasi kerabu..saye nk balik..sepanjang puasa ni dah 3 ari saye tak sahur..kenape???sebab saye tak sedar..kalo kat umah umi mesti bawak air masuk bilik tetiap kali sahur..umi kejutkan saye untuk minum air..saye sangat tak suke bangun sahur..sebab sejuk n mantuk..rumah kampung…kol 4.30 pagi waktu tengah sejuk..lebey best bile duk lam gebar..bile dok cni..sape yang nk buat macam tu kat saye???erm..tak de…saye kene berdikari..n untuk elakkan saye dari terlepas sahur..saye akan tdo after sahur.

bile bercerite tentang kali pertama berpuasa..benda yang paling saye ingat ialah kepelbagaian jenis air yg saye mintak sediakan untuk berbukak..saye mula berpuasa sewaktu darjah 2..waktu itu melihat kawan2 lain yang tak puasa dengan selamba kodoknye makan kopok lekor depan saye..huhuhu..saye hanya mampu butakan mata. bile balik dari sekolah..kepenatan sangat terasa..ape yang mampu saye buat ialah tdo..bile tibe waktu berbukak umi akan sediakan air seperti yang saye inginkan..air tea o’ais, air kelapa, air oren n air masak. yang pastinya sumer air tu mesti bergelas besar n yang pastinye juga sume air tu tak habes..sangat membazir..bab makanan ugak..umi akan masak ape yang saye mintak..maklum la waktu tu hanya saye sorang anakumi n abah..so ape yg nk pasti dapat. erm..pas bukak pose saye berciap g teraweh..kecik2 dlu sangat rajen g teraweh..sebab ramai member..g pon sebab nk jumpe member.. 🙂 walaupon saye bukan 1 sekolahdengan diorang tapi keakraban kami sampai sekarang.n salah sowang kawan teraweh saye ade dekat UITM s.alam jugak..actually kecik2 dlu sume orang cakap muke kami same.n sampai sekarang orang still ckp mcam tu..saye windu kawan2 saye kecik2 dlu..tak de yang plastik..sumenye jujur..tpi bile da besar sume da jarang g teraweh..saye pon da tak g:)

teringat kenangan waktu sekolah menengah..saye tinggal kat kolej..sepanjang kat sekolah tak sampai 10 kali kot saye makan dekat dining..bukan sebab memilih..tapi dengan ikan yg keras mane mampu untuk saye menelan nasi.dengan sayur yg selalu ade ulat mane mungkin saye selera nk melantak nasi .bile tibe bulan puasa..saye tak pernah nk bimbang..kenape??sebab abah akan hantar makanan kat saye untuk berbukak..yee…tetiap petang abah antar makanan..ape yang umi n abah makan kat umah..itu la yang saye makan..abah tak pernah merungut untuk datang tetiap ari kat asrama antar juadah berbukak.terima kasih abah..juadah yang abah antarkan pastinye makanan kegemaranku yang akan bangkitkan selera n yang pastinye jugak kepak ayam and air soya adelah benda wajib..

saye penah jugak sambut ramadhan dekat matrix..bile bulan puasa aktiviti ke kelas dikurangkan..sebab bilik saye kat tngakt 5..waktu tu bilik kat tngkat 5 macam sangt tnggi..tpi sekarang pon umah saye tngkat 5..bile puasa kat matrix dugaan paling teruk bile kawan2 cina makan..argh…cam nk pow je..tpi bile tak bley pose pe lagi..saye suh le kawan cine bilik sebelah belikan makanan kat cafe..nk beli sendri memng malu:)tapi yang beshnye waktu matrix bile waktu bukak saye dengan 3 orang lagi budak bilik n member kat bilik lain akan bukak sesame kat bilik iron(bilik x gn untuk iron..gn untuk lepak)..kami wat air sesame..idangkan makanan sesame..best sangat..bile dah kenyang kami basuh pinggan mangkuk n sume2 same2..ingat lagi kat roomate dulu..yana, zana, n paah..diorang pon bukan jenis yg plastik..diorang baik..sebab tu saye suke kawan dengan diornag..tpi sekarang kami dah jarang contact sebabnye masing2 dah ade commitment..kalau contact pun setakat di fwendster n ym..windu kowang..

kewinduanku pade umi abah adelah kewindun yang tak pernah habes..ingat lagi waktu abah n umi antar naik bus malam 23 Ogos 2008..saye nanges..sebabnye???saye tak sanggup nk pisah dengan umi n abah..ujan malam tu selebat air mata saye.terase kehangatan pelukan abah n umi..terase kasih sayang dari ciuman mereka n terase harapan yang mereka berikan kepada saye..mampukah saye penuhi harapan mereka???

malam ini…kepala saye dipenuhi dengan kenangan2 lame..tak mampu untuk meneruskan kerja2 yang bertimbun ni..sekadar bukak SWISHMAX n biarkan ia terus terbukak..mood saye ilang ditelan kegelapan n kesejukan malam sebab saye windu.saye windukan kisah dulu..kisah yang takkan berulang..kisah yang hanye menjadi sejarah..realitinye..sume tu tak de lagi..SAYE WINDU

Advertisements

~ by afdsmkad on September 6, 2008.

One Response to “kEwInDuAnKu~”

  1. waaahhh….tetibe ak pn rndu nk kelik umoh..
    maaaa!! nok kelik..!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: